Hoe gebruik ik sneltoetsen in Hobs?

Hobs beschikt over verschillende sneltoetsen die jou het werken eenvoudiger maakt. Hier vind je verschillende sneltoetsen en hoe je ze kunt gebruiken.

Openen van een detailscherm

Selecteer een regel en houdt de linkermuisknop ingedrukt. Het detailscherm wordt vervolgens geopend. Deze functie werkt in de volgende schermen: Gebouwen, Bouwdelen, Gebreken, Bedrijven, Personen en Instellingen (verschillende schermen).

Cel bewerken

×2

Dubbelklik de linkermuisknop om een cel te bewerken. Dit kan alleen als de cel in bewerkingsmodus staat. Nadat de cel is geselecteerd en in bewerkingsmodus is, kun je snel door middel van Tab naar een volgende cel in de rij verplaatsen.

Cursor verspringen naar volgende cel

Tab

Nadat de cel is geselecteerd en in bewerkingsmodus is, kun je snel door middel van Tab naar een volgende cel in de rij verplaatsen. Let op: dit kan alleen als de cel in bewerkingsmodus staat.

Cel bewerken

Enter

Een tweede manier om een cel te bewerken is met behulp van Enter. Ga naar de cel die je wilt bewerken en druk vervolgens op Enter. De waarde in de cel wordt gemarkeerd en kun je de gegevens bewerken.

Regel selecteren

Spatie

Een volledige regel selecteren kan door middel van de spatiebalk. Ga met de pijltoetsen naar boven of beneden en ga op de regel staan die je wilt selecteren. Druk de toets Spatie in en de regel wordt geselecteerd.

Inhoud kopiëren

Ctrl
+
C

Selecteer de gewenste regel en ga naar bewerkingsmodus (zie dubbel muisklik of Enter). Druk de toetsen Ctrl + C tegelijk in om de geselecteerde data te kopiëren.

Inhoud plakken

Ctrl
+
V

Nu de data gekopieerd is, kun je hem in de gewenste regel plakken. Selecteer de regel en ga naar de bewerkingsmodus. Druk de toetsen Ctrl + V tegelijk in om de data te plakken.

Verticaal kopiëren

Ctrl
+
D

Voor het kopiëren van data uit een volledige kolom gebruik je de toetsencombinatie Ctrl + D. Selecteer de regel en ga naar bewerkingsmodus. Druk de toetsen Ctrl + D tegelijk in om de data verticaal te kopiëren.

Alle regels selecteren

Ctrl
+
A

Om alle data in de regels in het venster tegelijkertijd te selecteren, druk je toetsen Ctrl + A tegelijk in. Nu kun je met behulp van de andere toetsencombinaties makkelijk de data kopiëren, plakken of verwijderen.

Selecteer regel met muis

Ctrl
+
Shift
+

Ga met de pijltoetsen naar boven of beneden en ga op de regel staan tot waar je wilt selecteren. Druk de toetsen Ctrl + Shift + linkermuisknop tegelijk in en de regels tussen de geselecteerde regels worden allemaal geselecteerd.

Selecteer regel zonder muis

Ctrl
+
Shift
+
Spatie

Ga met de pijltoetsen naar boven of beneden en ga op de regel staan tot waar je wilt selecteren. Klik niet met je muis op de regel! Druk de toetsen Ctrl + Shift + Spatie tegelijk in en de regels tussen de geselecteerde regels worden allemaal geselecteerd.