Voldoe jij als vastgoedeigenaar aan je wettelijke verplichtingen?

Als vastgoedeigenaar in Nederland heb je verschillende wettelijke verplichtingen met betrekking tot de assets in je gebouwen. Deze verplichtingen zijn bedoeld om de veiligheid, gezondheid en het welzijn van de gebruikers van je panden te waarborgen. Als vastgoedeigenaar is het ingewikkeld én tijdrovend om op de hoogte te zijn van actuele wet- en regelgeving. Onze nieuwe module Compliance geeft je inzicht in de verplichtingen, helpt je archiveren én geeft inzicht in hoeverre je (per gebouw of portefeuille) Compliant bent! In dit artikel bespreken we enkele van de belangrijkste verplichtingen waar je rekening mee moet houden.

Wettelijke verplichtingen en zorgplicht


Als vastgoedeigenaar heb je te maken met verschillende verplichtingen op gebied van gebouwbeheer:

Wettelijke Verplichtingen: Dit zijn verplichtingen die voortvloeien uit wet- en regelgeving, zoals bouwvoorschriften en brandveiligheidsnormen.
Zorgplicht: Je hebt een zorgplicht om ervoor te zorgen dat je gebouw veilig en gezond is voor de gebruikers. Dit omvat bijvoorbeeld het voorkomen van legionellapreventie asbestbeheer.
Verzekeringsplicht: Verzekeraars kunnen specifieke eisen stellen aan de staat en het onderhoud van je gebouw. Het niet voldoen aan deze eisen kan gevolgen hebben voor je dekking.
De verschillende type “plicht” raken verschillende aspecten van veiligheid in en om je gebouwen. We bespreken er een aantal als voorbeeld. 

Als vastgoedeigenaar is het ingewikkeld en tijdrovend om op de hoogte te zijn van actuele wet- en regelgeving.”

1. Brandveiligheid

Brandveiligheid is een cruciaal aspect van gebouwbeheer. Je bent verplicht om te zorgen voor adequate brandpreventie- en bestrijdingsmaatregelen. Dit omvat onder andere:

  • Brandmeldinstallaties: Je gebouw moet zijn uitgerust met goedgekeurde brandmeldinstallaties die regelmatig worden onderhouden en getest.
  • Blusmiddelen: Zorg ervoor dat er voldoende brandblussers en andere blusmiddelen aanwezig zijn, en dat deze jaarlijks worden gekeurd.
  • Vluchtroutes: Vluchtroutes moeten duidelijk worden aangegeven en vrij van obstakels zijn. Regelmatige oefeningen en controles zijn essentieel.

2. Bouwkundige Veiligheid

De bouwkundige staat van je gebouw moet voldoen aan de geldende bouwvoorschriften. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor:

  • Onderhoud en Inspectie: Regelmatige inspecties en onderhoudswerkzaamheden zijn noodzakelijk om de structurele integriteit van het gebouw te waarborgen.
  • Vergunningen: Voor verbouwingen en renovaties heb je vaak een bouwvergunning nodig. Zorg ervoor dat alle werkzaamheden voldoen aan de bouwvoorschriften.

3. Gezondheid en Veiligheid

Als vastgoedeigenaar ben je verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van de gebruikers van je gebouw. Dit omvat onder andere:

  • Legionellapreventie: Zorg voor een goed beheer van je waterinstallaties om de groei van legionellabacteriën te voorkomen. Dit omvat regelmatige controles en onderhoud.
  • Asbestbeheer: Als je gebouw asbest bevat, moet je een asbestbeheersplan hebben en zorgen voor veilige verwijdering door gecertificeerde bedrijven.

In het geval van een calamiteit als brand zijn de voorzieningen en bewijslast natuurlijk essentieel.”

Het belang van naleving en bewijslast

Het naleven van deze wettelijke verplichtingen is niet alleen essentieel voor de veiligheid en gezondheid van de gebruikers van je gebouwen, maar ook voor de bescherming van je investering. Niet-naleving kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals boetes, juridische geschillen en reputatieschade. In het geval van een calamiteit als brand zijn de voorzieningen en bewijslast natuurlijk essentieel. Met regelmaat worden we in het nieuws opgeschrikt van een uitslaande brand in een bedrijfsgebouw of woning. 

Bewijslast
In bepaalde gevallen moet je kunnen aantonen dat je aan je verplichtingen voldoet. Dit kan onder andere het volgende omvatten:

  • Onderhoudsrapporten: Documenteer alle onderhouds- en inspectiewerkzaamheden. Deze rapporten kunnen dienen als bewijs dat je regelmatig onderhoud uitvoert.
  • Certificaten en Keuringsrapporten: Bewaar certificaten van brandveiligheidsinstallaties, blusmiddelen en andere veiligheidsvoorzieningen. Deze documenten tonen aan dat je installaties voldoen aan de wettelijke eisen.
  • Vergunningen en Goedkeuringen: Zorg ervoor dat je alle benodigde vergunningen en goedkeuringen voor bouw- en renovatiewerkzaamheden hebt. Bewaar deze documenten zorgvuldig.

Archivering en Documentatie

Het is essentieel om alle documentatie en bewijslast goed te archiveren en gereed te hebben. Dit zorgt ervoor dat je bij controles of inspecties snel en efficiënt kunt aantonen dat je aan alle wettelijke verplichtingen voldoet. Een goed georganiseerde administratie helpt niet alleen bij het naleven van de wet, maar kan ook bijdragen aan een soepel verloop van eventuele juridische procedures of geschillen in het geval van calamiteiten.

Met module compliance krijg je als vastgoedeigenaar inzicht in je wettelijke verplichtingen en heb je de mogelijkheid om de benodigde bewijslast te archiveren.”

Onze module Compliance ondersteunt jouw organisatie

Om vastgoedeigenaren te ondersteunen bij het voldoen aan hun wettelijke verplichtingen hebben wij de nieuwe module Compliance ontwikkeld. Hierin zijn alle verplichtingen vanuit het boekje van Melford opgenomen. Met de module Compliance krijg je als vastgoedeigenaar inzicht in je wettelijke verplichtingen en heb je de mogelijkheid om de benodigde bewijslast te archiveren. Ben je een verplichting vergeten? Dan krijg je een melding. Dit maakt het eenvoudiger om aan de wet- en regelgeving te voldoen en zorgt ervoor dat je altijd voorbereid bent op controles en inspecties. We hebben de module zo ontwikkeld dat deze verweven is met jouw MJOP, dat zorgt voor efficiëntie.

Conclusie

Het naleven van de wettelijke verplichtingen als vastgoedeigenaar is essentieel om de veiligheid, gezondheid en duurzaamheid van je gebouwen te waarborgen. Door proactief te zijn en regelmatig onderhoud en inspecties uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je panden voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Dit beschermt niet alleen de gebruikers van je gebouwen, maar ook je investering op de lange termijn.

Benieuwd wat onze nieuwe compliance module voor jouw organisatie kan betekenen?

Neem contact op met onze specialisten en ontdek hoe HOBS MJOP software helpt bij efficiënter en resultaatgericht vastgoedbeheer

Meer weten over HOBS?


Stefan Hartgers Msc RE
Operationeel directeur
Stefan heeft jarenlange ervaring op het gebied van vastgoed en software van operationeel tot strategisch niveau.

Interessant voor jou

Voldoe jij als vastgoedeigenaar aan je wettelijke verplichtingen?

Als vastgoedeigenaar in Nederland heb je verschillende wettelijke verplichtingen met betrekking tot de assets in je gebouwen. Deze verplichtingen zijn bedoeld om de veiligheid, gezondheid en het welzijn van de gebruikers van je panden te waarborgen. Als vastgoedeigenaar is het ingewikkeld én tijdrovend om op de hoogte te zijn van actuele wet- en regelgeving. Onze nieuwe module Compliance geeft je inzicht in de verplichtingen, helpt je archiveren én geeft inzicht in hoeverre je (per gebouw of portefeuille) Compliant bent! In dit artikel bespreken we enkele van de belangrijkste verplichtingen waar je rekening mee moet houden.

Resultaatgericht samenwerken met de juiste software

Resultaatgericht samenwerken (RGS), steeds meer woningcorporaties en vastgoed beheerders kiezen hiervoor. Alle samenwerkende ketenpartners werken hierbij aan de beste investeringen in vastgoed maar ook aan de slimste onderhoudsaanpak. Een belangrijk onderdeel van de Resultaatgericht samenwerken, is de meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) waarin de activiteitenplanning naar voren komt. In dit artikel ontdek je hoe MJOP-software helpt bij een succesvolle implementatie van Resultaatgericht samenwerken.